Dengan lidah terbakar ku suarakan keresahan

Saturday, June 27, 2009

Mandatori

Gambar ni aku 'tangkap' pada tembok penjara pudu. Memang di Malaysia ni hukuman mandatori bagi pengedar dadah. Cuma aku tak pasti sama ada aku tak ingat atau aku memang tak pernah dengar ada yang mati di tali gantung akibat mengedar dadah sepertimana yang tertulis ditembok itu. Ada sesiapa yang boleh ingatkan atau maklumkan pada aku dah berapa orang yang mati di tali gantung? Baru-baru ni beratus-ratus ribu ringgit, hampir juta ringgit nilai satu-satu rampasan dibuat. Apa cerita? Senyap je. Atau tulisan ditembok tu sekadar nak menarik minat kita membaca?

7 comments:

Cursive said...

ye nk suruh org bace je tu, napok ganah skit, pastu dok laa bosan sangat bile org gi penjara tu

Anonymous said...

apa yg ditulis tu semua hanya lakonan shj utk mengaburi mata kita, cer tgk makin lama makin bertamboh jugok org ngedar last2 blh lepas gitu jer, semuanya main pitih...




-korawk..

Mince4AM said...

Hok Mana? Hok Johor? ke hok baru ni pulok? Kalu hok Johor, dadah yang dirampas sudah bertukar menjadi garam.. menurut wartawan utusan..bila kami bercakap di bawah meja.... katanya ada main...besar!

FastRi said...

bukan hok johor saja la. kebanyakan hok rampasan besar2 semua gitu. apa nak jadi dengan malaysia.

rOhock said...

ni rasuah blake la ni...

Cursive said...

seme jenis mati nok tanam sekali nge pitih2 bertimbun-timbun

the farouk said...

senang je fastri...80% hasil rampasan kebanyakkan nya akan dijual secara direct selling mahupun e commerce..

manakala 10% dijadikan bahan bukti...

10% lagi dikembalikan kepada pembekal & penerima...utk elak anggota yg buat tangkapan dibunuh...

dalam erti kata lain...semuanya seperti rantai makanan...saling memerlukan...

dan fungsi 'batu tali gantung' tu sebenarnya nk bgtau betapa undang2 malaysia layak berada diadili diatas batu..

batu = undang undang...beerti...undang2 batu..keras...kelu...statik..tiada daya kuasa...hanya menjadi tunggul...tidak mampu berbuat apa2..

kesimpulannya...
undang2 malaysia...seperti batu..tidak bernyawa...hahahaha