Dengan lidah terbakar ku suarakan keresahan

Monday, December 19, 2011

Kema (Kecik) Bercakap Pasal Scene Dungun

Inilah dia Kema. Di Dungun ni ada 2 orang yang dipanggail Kema. Seorang lagi Kema lebih besar dari Kema ini. Jadi, Kema ini digelar Kema Kecik. Kita Suruh dia cerita dengan lebih lanjut tentang diri dia (*amaran: jawapan banyak guna tatabahasa Terengganu. Aku malas nak edit).
hahaha, orait. saye kalu ikut name ic la, Mohamad Iqmal Hafeez bin Mohammad. duk dungun dkt skoloh IZ. ade awek doh. HAAHAHAHA! kalu ikutkan lepas abis sekoloh menengoh, ambe gi plkn 3 bulan dinung. lepas habis tu, ambe start krije dkt cc ADNET, sblum masuk blajar UiTM Machang selama 3 tahun + 1 sem. Hahahahahaha. Pah pade abis blajar (sekarang) kerje dkt warung mok ambe (saya). Warung pagi tepi asrama skoloh IZ jual nasi lemok. Sapa lah sekarang ni. kemungkinan sambung blajar tahun depan. Insyaallah. 


Sambil2 tu saye bergiat dalam sukan papan luncur kalu org putih panggil skateboard. aktif pon slps habis blajar UiTM aritu, sblum2 tu dok sungguh pon (tak serius). kalu nok ikutkan, mmg hok mende sy brahi (suka) la ni, Skateboard. termasuk jgk band, gig, musik ni. kalu membace tu, atas mood saye lah nok bace ke x. Kalu rase sangat2 nok bace, sy bace. tapi leni banyok dlm internet contoh dlm blog2 ah. kalu napok menarik, sy bace. kalu hok cm zine ni, cnth trdekat sy rase menarik mata, DRSA lah (ni saje jek a.k.a bodek je ni - ed). hehehe.. selain tu, sy leni sdg cube nok start bisness clothing saye dgn member2 skate saye. cubaan jugok wak design baju2 hok menarik org2 mude zmn skarang lah. dok panda mane, kadang cube untuk berdesign. Ia dipanggil DGNClothing. singkatan DGN tu adalah Dungun, ramai org ingat DGN tu beri maksud lain. mcm hok company luar mcm DGK = Dirty Ghetto Kid. tapi DGN = Dungun. Hehehehe. cuba untuk wak kluor name Dungun ni ke mata dunia. kalu jadi, jadi lah. hehehe. Bab minat tang musik pulok. banyok genre sy dengor doh. kebanyokkannya hok org putih lah. kurang sy layan band malaysia. ade hok certain2 jer sy dengor. mcm Carburetor Dung, CockSayCockDung, The Vok, KOMPLOT, Skunkfix, onyourside dan ade ag ahh.. hahaha.. pah (seterusnya) sy brahi jugok gi jamming, dengor, bukang dengor lagu saje lah. try tuk main lagu2 hok sy dengor tu dgn member2 rapat dekat2. terbitlah band sy hok (yang) mule2. Seliparjpunk sy main dram. asalnya sy hanyelah tukang manage jer. tapi disebabkan TORK xleh main dram lagu yg saye buat, sy terpakse la main dram untuk band tu. Lps sy acak (kerap) jamming, sy jumpe dgn kawan sy sorg ag tuk keluarkan satu lg band Darkness Emissary main stail Deathcore mcm Carnifex, Whitechapel. Start pd tu, sy serious main dram sbb sy mule mencari skill2 tuk main dram secomelnyer. hahahaha. then mari pulok Kemabesor ajok buat band D-beat dgn dia. name band tu dok tetap sokmo. hok terbaru ni name ye OverCharge. Hahahaha !! sekarang pon sy jadi sessionist untuk 2 band. Remorse From the Cursed (drummer) dgn On Your Side (bassist). panjang salam kenalan.. 


sebab apa mu byk dengar band luar berbanding local band? Apa local band itu tidak bermutu dan tidak best?
Darkness Emisary
sy banyok ambik influence band luar untuk buat lagu. sbb tu sy banyak dngar lagu band luar banding dgn local. sbb nk dptkan perbezaan dari band2 local kite. kalau sy dengar band local banyak, then influence pon ramai local, mmg org xkn lyn la musik sy. sbb sy akan dikatekan meniru style mrk. tu sy banyak ambik lagu2 luar tuk didengar. nok diri same tinggi dgn band2 lain, kene bwk mende lain dari mrk. kalu kite ikut mrk, kite duk bowoh die lah. dok g mane.

ade hok bermutu dan best, dan ade jgk hok dok bermutu dan dok best. atas masing2 ah cikgu. hahahaha!! stakat ni, bg saye, band2 local panda mikir doh. kalu de nok market, kene la bwk kelainan dlm scene. mrk start nk mikirkan sound dan style mrk sndiri. koho beh ah leni.

Apa yang aku nampok, scene dungun ni bagai terbelah dua. Metal/hardcore dengan punk. Mu nampak guane? Ke perasaan aku je?
terbelah dua? tak mungkin berbelah dua sbb metal/hardcore dgn punk tu sejenis genre musik shj. mungkin dari segi pemakaian, attitude yang menampakkan dua genre ni terbelah dua. pd asalnya, xde pecah belah. contoh, kalu seliparjpunk or the goodnitegoodies buat show, dorang akan support dan same jgk mcm mad monster's attack, wlaupn xlepak satu meja, dorang akan headbang jgk. tunjuk support dorang ke band2 yg ad kat dungun ni. bg saye la. tu bukan perasaan cikgu, mmg betul nampak mcm terbelah dua. tapi itu dari lifestyle masing2. ade yg boleh tegur ramai org, ade yg style malu2, ade yg tunggu ditegur baru berkawan. tapi, kalu dlm gig/jam session, dorang unite. mungkin time lepak, nampak terbelah la sikit xbnyk ponnng, kalu tegur sapa, kene topic, kedai tutup pon lepak agi. hahaha!!

Betul jugok tu. Aku sendiri pun segan nok tegur. Boleh ke orang dok kenal, ye kata aku sombong. Pemalu = sombong? Aku teringin nok tengok kita ada sebuah keluarga besor, yang erat dan mesra. Buat aktiviti sama2, lepak sama2, tolong menolong satu sama lain. Mampu ke ni jadi kenyataan? Bila agok? Hari ini, atau tidak sama sekali? haha
boleh. atas diri masing2 la cikgu, ade org kate gitu stail org tu sbnrny malu nk bertegur, tapi biase lah, mulut org mmg akan ngate la ke org hok dok tegor tu "sombong sangat jong ni" padahal dia tu pemalu. hok jenis reti bahase dia akan pikir dulu dgn moleknyer. baru la buat keputusan. kate org tu pemalu or GONG (sombong). pemalu xsame skali dgn sombong. pah pemalu ni ade banyok jenis pemalunye. malu2 wak keras (wak2 mcm xdok mende) & pemalu yg nusuk bowoh (menyorok bawah) kain (hokni mmg pure pemalu ni). sombong pulok, bile kite tegor, layanan tu boleh kate 10% jer dia bagi. kalu sombong yg amat, bukan snyum, angkat kening pon xmboh (tak mau), sentuh kulit pon kesat (sapu) smula. mcm org kate Halo Effect (first eye sight on a person) dokleh nok kate betul gok, kadang tu, masa mule2 kenal nampok dia gong, padahal dia dok gong. gitu lah keadaannya. hahaha. boleh3. mende tu boleh jadi kenyataan cikgu, sbb. pd asalnye, sek2 (awak-awak) sliparjpunk pon xkawang mane gok nge sek2 metal/hardcore. nok kire, baru ngat lagi kawang ni, kire skarang ni, hok napok la.. baru nok start merapat kan hubungan dgn hok alik beloh punk ni. boleh sangat2 lahhh. agok2 sy la, dlm mase yg terdekat ni, mungkin dop, nampok mcm relationship ni baru sapa tahap pengenalan, mungkin lps2 ni, bleh jadi big family yg kumpul scene2 kat dungun ni. mende gini, ambik mase gok cikgu..

OverCharged & kwn2
mungkin satu hari mu blh jadi moderator atau org tgh utk menyatukan semua. buat satu aktiviti ke. ada cadangan?
Hahahaha, hok tu beban yg besor tu. bg sy la. stakat nk ajok lepak buleh la tapi nk buat satu aktiviti, susoh siket, kene mikir bnyk. hahaha!! i don't hv pure leader blood. hahaha!! kalau nk bg cadangan boleh jgk. macam 9hb 12 lepas. buat jamming session. nampak org saling bergaul, yg xkenal jadi kenal. yg kenal jadi makin rapat.

aku ada gok lalu kot skate park. tp tak rajin lagi tgk ada org main. aku ingatkan dah pupus? bila nak buat skate comp ke, demo ke?
bakpe x doknyer cikgu, lalu pukul brape tu? org paling awal pergi pon pukul 4petang. kalu lalu pagi or tengah hari, xde org main lagi lah. takut hangus. sy pon g kul 4stngh lebih lepas2 asar. ikutkan everyday la ade. kecuali hari hujan. xpupus lagi, makin bertambah org, dan makin dok (tak) muat skatepark sbb ramai sngat main. pasal skate comp, haritu, ezzie(MMA) ade ckp nak buat SkateJam, sambil2 skate comp, band main kat tepi. agak2nya bulan 1 tahun depan gok la. sining, napok lah aktiviti siket scene dungun. sambil2 tu buleh nok jual baju, air ke, makanan. hahaha!! tp tu kne tanye ezzie dulu la. SkateJam ni brlangsung 3 tempat, Skatepark Dungun, Skatepark Batu Buruk dgn Skatepark Kemaman. tp tu baru sketch shj. dok susung comel ag. dapat kelulusan, mmg wak jalan ah. mase skatecomp tu, demo pon turut ade jugok skali. Insyaallah jadi sume ni, pakat kupul blake awok2 bg sokongan.

pernah dgr pasal occupy? tau dok kite pernah buat #occupy Dungun?
xpernah tapi lepas haritu yg #occupy Dungun tu, baru tahu ape mksud occupy and how it works. wlaupon xtahu sepenuhny maksudnye. tp tahu la sedikit xbnyk. hahaha! tahu pernah buat, tapi x gi haritu, ade masalah sikit. Hahahahaha. brase nk g, tp xleh tinggal umh. hahaha!!

Cadangan dan pandangan anda untuk memantapkan lagi scene Dungun?
Cadangan ehh, xtahu la, sy napok skarang comel doh. xperlu mcm2 sangat ah.. nanti org kate, bosan pulok. pah buat, pahtu buat pulok pah buat, buat lagi. cam gig, xleh acak2 (kerap) sangat, nanti org bosan. scene Dungun ni dah kira okay, xkn bagi mati ahh. xpun ditelan oleh sek2 mat rempit dan sekutuny. HAHAHAHA!!

Ada nak tambah apa2 lagi? berkenaan dgn apa2 sahaja yang rasa boleh di kongsi?
Xde doh rasenyer... cume, nok beringat lah ke kawan2, kalu naik doh atas, jangan tinggal saing2 hok bowoh. ingat lah sokmo, xdok saing2 ni dok naik mu pah ke atas. mu hok naik atas tu, boleh tolong org naik skali mcm panjat bukit ah. aku tlg mu naik dulu, nanti mu tlg aku naik etek (sama). pahtu, insyaallah kalu jadi skatecomp nanti, mari la rama2 support event ni. scene dungun dok akan pecoh2. kekalkan mcm gini sedak doh.

Terima kasih di atas masa dan kerjesama yang diberikan. more power to you. selamat maju jaya.
Hahaha!! same2. kalu cikgu ade nok wak event, royak ah spatoh ke saye, sy ajok ah wak rama join skali. :)




4 comments:

Addle*Grenade said...

suke soalan ke-3 dan jawapan..soalan ke4 pon same :)
bijop2..kalu boleh be a big family :)

MiH said...

hohoho

kematian kamu said...

aku harap scene dungun jadi big family, dok kire apa apa genre pon hok mung orang pegang... (yer kene ade paler(kepala) op, 'ajok ajok' wat aktiviti bersama, kalo dok, dok jadi..still the same ah, pndpat aku ah)

Anonymous said...

Types of celluliteThese Slimy fatty deposits can be classified into
two serve to addition rakehell current and circulation,
which in change by reversal helps prevent cellulite progress-up.


my blog post - natural cellulite treatments